TopLogo

Потърсете ни за информация  +35956 530 350   info@nestour.com
BG GB TK
FB GP TW

Екскурзия до крепост Меджиди Табия-Силистра-резерват Сребърна-Тутракан от 25 ЛВ.

Екскурзия до крепост Меджиди Табия-Силистра-резерват Сребърна-Тутракан от 25 ЛВ.Дати на тръгване

Дата на тръгване: 03/04/2021
Цена: от 25 ЛВ.
Дата на тръгване: 05/06/2021
Цена: от 25 ЛВ.


Детайли

Екскурзия до крепост Меджиди Табия-Силистра-резерват Сребърна-Тутракан
Дата:
03.04.2021
05.06.2021
1 ден
ЦЕНА: 25 лева
  Програма
06,15ч Отпътуване от Антим-1 град Варна
07,00 Отпътуване от Младежки дом град Добрич  в посока крепост Меджиди табия - Турският форт „Абдул Меджиди” намираща се  южно от Силистра и е най- запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграла важна роля в Кримската (1853-1856 г.) и Руско-турските войни (1853-1856 г. и 1877-1878 г.).
09,30ч Отпътуване за Силистра - античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър - е град с близо 2000-годишна история. За пръв път името Дуросторум (в превод "яка, силна крепост") се споменава от римския историк Дион Касий във връзка с преместването на седалището на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум през 105 г. сл.Хр. от император Траян. Посещение на храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра  - построен след Кримската война от майстори от водещата за този период Дряновска архитектурна школа. Свободно време в Дунавски парк с прекрасен изглед към реката.
11,00ч Отпътуване за природо-научният музей при биосферен резерват "Сребърна" (обект на ЮНЕСКО), който притежава експозиция от препарирани обитатели на резервата. От музея могат да се наблюдават птиците в резервата. Поставена е видеокамера в сърцето на блатото, където гнездят пеликаните, и чрез видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците.
12,30ч Отпътуване за Тутракан. Посещение на крепостта Трансмариска, определена за едно от Чудесата на България. През римската епоха в града квартирува част от 11-ти Клавдиев легион. Информация за това се черпи от каменен надпис, датиращ от 18 октомври 294 г. Името Трансмариска означава “Селище зад блатата”, визирайки срещуположната равна като тепсия низина около днешния румънски град Олтеница. При император Валент (366) е построен салов мост на река Дунав при войната му с готите. Градът е част от старобългарските крепости от времето на Първото българско царство, а името му отразява титла. "Тмутаракан" е таркан-военоначалник на гранично подразделение. Средновековни арабски географи отбелязват града с имената Рекран, Закатра, Тракан, Тарака. Други го споменават като Туквант, Торкан, Дуракам, Дирака, Диркана, Таткракам. През XV-XVI век в града е имало много водни (на река Дунав) и вятърни (по хълмовете на брега) мелници, които са просъществували до по-късно, а последната водна мелница (шифмюле) е доживяла до 1942 г.
Крепост Трансмариска е била с площ от около 65 000 кв. м и дължина около 1000 м. По време на археологически разкопки са открити част от северната стена замък с две четириъгълен кули и друга част от южната стена. Крепостта съществува до началото на VII век. По-късно части от Северо-западна му стената са били използвани за изграждане на нова средновековна укрепителна система на Тутракан.
Разглеждане на единствения в България Музей на риболова и лодкостроенето и архитектурен ансамбъл „Рибарска махала“; Посещение на Мемориален комплекс „Военна гробница-1916”. След Междусъюзническата война и непосредствено след епичната битка, командването на ІV-та пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат погребани във форт № 7 на румънската укрепителна линия на крепостта, на 8 км от гр. Тутракан.
При Тутракан вечен покой намират над 8000 войници и офицери, от които 1764 – български.
Признателното поколение издига през 1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”. Разглеждане на Исторически музей – Тутракан открит през 1993 г. в “Теодоровата къща”. Експозицията на Исторически музей – Тутракан разкрива славната близо 20 вековна история на града На три етажа се проследява хронологически развитието на тутраканския край от древността до освобождението от румънска окупация през 1940 г.
В археологическата експозиция са изложени находки от V хилядолетие пр.н.е., тракийска керамика, експонати от античната крепост Трансмариска, създаването и величието й, идването на прабългарите и славяните и изграждането на крепостта Тутракан от времето на Първото и Второто българско царство.
Музеят разполага и с уникална иконна експозиция от възрожденски икони от Тутраканската духовна околия и снети от църковна употреба старопечатни книги и църковна утвар. Иконите са дело на майстори зографи от Тревненската живописна школа.
Отпътуване за Добрич и Варна около 16,30ч-17,00ч
Цената включва:
•    Транспорт с комфортен автобус от Добрич и Варна
•    Екскурзоводско обслужване
•    Застраховка
Цената не включва:
Входна такса за Меджиди табия- възрастни 2 лева, ученици 1 лева
Биосферен резерват Сребърна - възрастни 2 лева, ученици 1 лева
Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” - възрастни 2 лева, ученици 1 лева
Исторически музей – Тутракан - възрастни 2 лева, ученици 1 лева

Запитване за екскурзия

Име*:
e-mail *
Телефон *
Коментар *
 
* полет от София
 
* полет от Истанбул
Въведете кода *
 
       НАШИ  ПАРТНЬОРИ